Dienstencheques

Wat is een dienstencheque?

Met een dienstencheque kunnen particulieren die gedomicilieerd zijn in België gebruik maken van huishoudhulp. Ook zelfstandigen kunnen hiervan genieten. Maar de activiteit mag enkel in het privé-gedeelte van de woning plaatsvinden.

Welke taken vallen onder huishoudhulp ?

Schoonmaken, koken, wassen, strijken en kleine naaiwerkjes, boodschappen doen.

Hoe inschrijven?

Voor u dienstencheques kunt bestellen moet u eerst een gebruikersnummer aanvragen bij Sodexo. BOD kan u daarbij helpen.

Hoe bestellen?

U dient minimum 10 dienstencheques te bestellen. Het bedrag dat u overmaakt moet steeds een veelvoud zijn van 9,00 euro (Indien u een verkeerd bedrag overmaakt dan stort Sodexo het bedrag terug op uw rekening).

Om dienstencheques te bestellen stort u een bedrag op de bankrekening van Sodexo (BE41 0017 7246 2610) dat exact overeenkomt met het gewenste aantal dienstencheques. In de
gestructureerde mededeling vermeldt u uw persoonlijk gebruikersnummer.

De gegevens die u absoluut nodig hebt om dienstencheques te bestellen:

 • Bedrag:
  Het betaalde bedrag moet een veelvoud zijn van € 9 of € 10 (de prijs van een dienstencheque). Het minimumbedrag voor een bestelling is € 90 of € 100 (1 0 dienstencheques).
 • Gestructureerde mededeling:
  Vermeld in de gestructureerde mededeling van uw betaling uitsluitend uw persoonlijk gebruikersnummer (een nummer van 12 cijfers dat u bij uw inschrijving gekregen hebt).
 • Bankrekeningnummer:
  Stort het bedrag op de bankrekening van Sodexo BE41 0017 7246 2610.

Opgelet: uw betaling zal geweigerd worden en automatisch teruggestort worden wanneer:

 • het vereiste minimum voor een bestelling niet gerespecteerd werd;
 • uw quota werd bereikt.

Indien het betaalde bedrag geen veelvoud is van € 9 of € 10 wordt uw bestelling uitgevoerd, maar zal het resterende bedrag u terugbetaald worden .
Bijvoorbeeld: als u een storting doet van € 187, wordt u € 7 terugbetaald. Uw bestelling zal dus € 180 bedragen (voor 20 dienstencheques).

Voorwaarden
Welke dienstencheques u gebruikt, hangt af van uw hoofdverblijfplaats Dat is het adres waarmee u geregistreerd staat in het rijksregister. Als u in Vlaanderen woont, bestelt u Vlaamse dienstencheques
Als u in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of het Waals Gewest woont, moet u respectievelijk Brusselse dienstencheques of Waalse dienstencheques gebruiken. U kunt dus niet kiezen tot welk systeem u behoort, ook niet als u verschillende eigendommen in verschillende regio's hebt

Vlaanderen= BE41 0017 7246 2610
Brussels hoofdstedelijk gewest= BE28 0017 7246 3620
La Région Wallonne =BElS 0017 7247 4330

Het gebruikersnummer dient u bij iedere bestelling te vermelden als gestructureerde mededeling. 1 week later ontvangt u de dienstencheques met de post.  Om te voorkomen dat u zonder dienstencheques valt raden wij u aan om tijdig en voldoende cheques te bestellen. Dienstencheques blijven 8 maanden geldig. Indien er problemen zijn met de bestelling van dienstencheques, dan dient u contact op te nemen met Sodexo op het nummer 02 401 31 30 of via mail op dienstencheques-vlaanderen.svc.be@sodexo.com


Ik heb nog papieren dienstencheques die ik niet meer zal gebruiken of die bijna vervallen zijn. Wat kan ik doen?

Papieren dienstencheques die niet werden gebruikt of waarvan de vervaldatum niet overschreden is, kunnen terugbetaald of omgeruild worden.

 • Voor terugbetaling moet u rekening houden met 0,25 € incl. BTW voor administratiekosten per bestelling. Let op, elke dienstencheque, die tijdens het vorige kalenderjaar werd aangekocht wordt maar terugbetaald aan 70 % van de aanschafwaarde verminderd met € 0,25 incl. BTW per bestelling voor administratiekosten.
 • Omruiling: hiervoor wordt 0,25 € (incl. BTW )per cheque gefactureerd voor administratiekosten. Omruiling van elektronische cheques is gratis.*

* Indien de aanschafwaarde van de dienstencheques intussen veranderd is, zal u in elk geval ook een factuur ontvangen voor dat verschil.

Als u terugbetaling of omruiling van papieren dienstencheques wenst, download dan het document voor omruiling of terugbetaling en stuur het volledig ingevuld terug samen met de rechterluikjes van deze Dienstencheques.